Vul onderstaand formulier in en breng jouw plant-based producten naar een hoger niveau!

  Wat is de definitie van vers

  Wat is de definitie van vers? Dat blijkt een moeilijke! Ik ben dit aan het uitzoeken, zodat ik de term ‘vers’ voor mijn werk bij productontwikkeling op de juiste manier kan inzetten. Dan is het ook belangrijk om je te verplaatsen in wat de consument verstaat onder ‘vers’. Goed om de definitie(s) van vers eens onder de loep te nemen.

  Als ik terugdenk aan de tijd dat ik nog in restaurants achter het fornuis stond, dan zie ik weer de vers geplukte paddenstoelen van de Veluwe voor me, die door de plukker bij de achterdeur werden binnen gebracht. En in Californië de door de zon gewarmde abrikozen die vers van de boom direct in een taart verwerkt werden. De grote gemene deler van deze herinneringen is dat je nu nog weet hoe vers deze producten smaakten, hoe lekker ze waren en dat al je zintuigen er ook nu nog blij van worden.

  Hoezo ‘vers’? In werkelijkheid zegt het woord ‘vers’ niet zoveel. Het betekent letterlijk zoiets als pas geoogst, pas bereid of zo uit de oven. Bij verse groenten die zo van het land komen, denk je aan een knapperig product dat net geoogst is. Daarna verpakt in kratten en de dag erna al te vinden op de marktkraam of het groentenschap van de supermarkt.

  De beleving van ‘vers’ Wortels en aardappels met de grond er nog aan hebben voor mij een hoge versbeleving. Die komen rechtstreeks van het land. Daarnaast denk ik bij verse groenten aan ingrediënten die nauwelijks bewerkt zijn. Die komen niet uit de diepvries of uit blik. Vers fruit komt zo van de boom of van de struik.

  Vers’ volgens Google betekent dat een product kort van tevoren is gemaakt. De term ‘vers’ zegt niets over hoelang een voedingsmiddel al in het schap ligt van de winkel of hoelang geleden het gemaakt of geproduceerd is. De term wordt nauwelijks beschermd door de warenwet. Het ligt niet vast wat ‘vers’ eten precies betekent.  Vers brood, verse melk, verse jus d’orange. Vers voegt hier niets toe, het is dus een lege term’.

  ‘Vers’ voor mij: voor mij is een product echt vers als het net is geoogst of zodanig is bereid dat de oorspronkelijk sensorische eigenschappen en voedingswaarde ten tijde van de oogst of bereiding zonder kunstgrepen vrijwel gelijk zijn gebleven.