Vul onderstaand formulier in en breng jouw plant-based producten naar een hoger niveau!

  Vers versus convenience

  Vers versus convenience. 

  Wanneer wil je vers, wanneer gemak en hoe vers is gemak tegenwoordig nog? Vers versus convenience op het supermarkt schap. We willen allemaal gemak op tafel, in de koelkast en onderweg. Aan welke voorwaarden moeten deze producten voldoen? Deze kritische vraag stel ik mezelf als ik producten ontwikkel of analyseer. Hoe vers is het product of welke houdbaarheid heeft het nog? Foodproducenten spreken over P+4 of P+7 dit betekend na productie 4 of 7 dagen consumeren.

  Convenience in de supermarkt P+4

  Bijvoorbeeld een maaltijdsalade voor Albert-Heijn word in de fabriek geproduceerd (P) en samengesteld. Wordt in de koelkast verzameld, gaat op transport naar de winkels en staat daar op het schap en vervolgens in jouw koelkast met een datum wanneer het geconsumeerd gaat worden (+4). Deze samengestelde salade bestaat uit verse slablaadjes, gekookte pastaschelpjes, kikkererwten en stukjes komkommer en gehalveerde tomaatjes. Allemaal vers en heel gemakkelijk! Wel 4 dagen geleden samengesteld.

  Convenience bij de traiteur om de hoek

  Nu hetzelfde voorbeeld bij de traiteur om de hoek, laten we eens bekijken hoe vers die zelfde maaltijdsalade is. De traiteur kok bereid alle ingredienten voor in de ochtend of de dag ervoor. Stelt de salade samen en zet het in de toonbank. Jij haalt het daarop en neemt het mee naar huis. De lijn is al korter van productie naar tafel. Meer behoud van vitamines.

  Vers ‘fastfood’

  Bij de supermarkt koop je een kant en klare stamppotten, kant en klare pakketten om stamppot te maken of je kunt koelvers voorgesneden producten kiezen om zelf de stamppot te maken. Zo kunnen we met gemak een maaltijd op tafel zetten. Het verschil in smaak is te proeven!