Vers versus convenience

Wanneer wil je vers, wanneer gemak en hoe vers is gemak? Iedereen wil gemak op tafel, in de koelkast en onderweg. Aan welke voorwaarden moeten deze producten voldoen? Deze kritische vraag stel ik mezelf als ik producten ontwikkel of analyseer. Hoe vers is het product of welke houdbaarheid heeft het nog?

Neem een maaltijdsalade uit de supermarkt. Die wordt in de fabriek geproduceerd en samengesteld, gaat de koeling in, op transport naar de winkels en daar in het schap gezet. De salade, er zitten verse slablaadjes, gekookte pastaschelpjes, kikkererwten en stukjes komkommer en gehalveerde tomaatjes in, belandt vervolgens in jouw boodschappenmandje en daarna in je koelkast. Allemaal vers, want de houdbaarheidsdatum is nog niet verstreken en heel gemakkelijk! Wel vier dagen geleden samengesteld.

Nu ga je naar de groenteboer of traiteur. Die bereidt alle ingrediënten voor in de ochtend of de dag ervoor, stelt de salade samen en zet die in de koelvitrine. Een kortere productielijn. Met meer behoud van vitamines. En zeer waarschijnlijk verschil in smaak.

Bij de supermarkt kun je kant-en-klare stamppotten kopen, kant-en-klare pakketten om stamppot te maken of koelvers voorgesneden producten om zelf je stamppot te maken. Wat kies jij?